
اگر در زمینهی طراحی سایت، طراحی برنامههای موبایل، کامپیوتر، سئو سایت و… فعالیت داشتهاید یا در این زمینه مطالعه دارید، حتما اصطلاحاتی مانند UI و UX به گوشتان خورده است. اغلب افراد فعال در این حوزه یا نمیدانند UI و UX چیست یا این دو اصطلاح را با هم اشتباه میگیرند. در این مطلب با ما همراه باشید تا با هم به تعریف و بیان تفاوتهای UI و UX بپردازیم. طراحی سایت ارزان
UI و UX چیست؟
- UI:
این کلمه مخفف user interface بوده که به معنی رابط کاربری است. رابط کاربری شامل دکمهها، متنها، اسلایدها و سایر مواردی است که کاربر آنها را میبیند و با آنها ارتباط برقرار میکند. در واقع رابط کاربری جایی است که تعاملات بین انسان و دستگاه رخ میدهد و به کاربر این امکان را میدهد که به طور موثری با دستگاه کار کند. همین الان که دارید این متن را میخوانید، در حال استفاده از یک رابط کاربری هستید.
طراحان UI کسانی هستند که تعیین میکنند شکل ظاهری محصول به چه صورتی باشد که این شامل تعیین رنگها، شکل دکمهها، فونت، اندازهی نوشتهها و… است. این طراحانِ رابط کاربری هستند که به یک محصول، ظاهری زیبا میبخشند و باعث ایجاد حس خوب در کاربر میشوند. آنها با انتخاب رنگهای تحریککننده و متناسب با موضوع، مطمئن میشوند که محصول طراحی شده از نظر بصری برای کاربر جذاب باشد. رابط کاربری انواع مختلفی دارد که در اینجا سه تا از مهمترینها را معرفی میکنیم:
رابط command line:
در شروع عصر کامپیوتر در دههی ۷۰ میلادی، مردم از این رابط کاربری استفاده میکردند. نحوهی کار به این صورت بود که کاربر یک دستور را تایپ میکرد و دستگاه پاسخ را روی مانیتور نمایش میداد. این نوع رابطها پیچیدگی زیادی برای کاربر داشتند، چون کاربر برای استفاده از این رابط کاربری باید زبان دستگاه را بداند.
رابط کاربری graphical:
این نوع رابط کاربری به کاربر این امکان را میدهد که از طریق شکلها و عناصر بصری دیگر با دستگاه ارتباط برقرار کند. امروزه رابطهای کاربری گرافیکی یا همان GUI محبوبترین و رایجترین نوع رابط کاربری هستند. این محبوبیت و استفادهی گسترده در موبایلها، اتومبیلها و بسیاری دیگر از دستگاهها، تقاضا برای طراحان GUI را افزایش داده و باعث رشد قابل توجه درآمد طراحان این حوزه میشود.
طراحی سایت با وردپرس مطالعه کنید.
رابط voice based یا مبتنی بر صدا:
یکی از مشکلاتی که رابط کاربری گرافیکی دارد، این است که هر بار کاربر با رابط جدیدی آشنا میشود، باید مدت زمانی را صرف یاد گرفتن آن رابط کند. رابط کاربری که با صدای کاربر کار کند، نیازی به یادگیری ندارد و هر شخصی که صحبت کردن به زبان مورد تایید دستگاه را بلد باشد، میتواند از آن استفاده کند. از رابطهای کاربری مبتنی بر صدای محبوب میتوان به الکسای آمازون و سیری اپل اشاره کرد.
UX:
این کلمه مخفف user experience بوده که به معنی تجربهی کاربر است. تجربهی کاربر در ITMEHR به معنای نحوهی تعامل کاربر با محصول است. روان و ساده یا سردرگم کننده؟ منطقی یا گستاخانه؟ هدفمند یا بیهوده؟ تجربهی کاربر با در نظر گرفتن نحوهی تعامل و ارتباط برقرار کردن کاربر با رابط کاربری، بررسی میشود. اصطلاح تجربهی کاربر را اولین بار دون نورمن در دههی 90 میلادی، وقتی برای اپل کار میکرد به کار برد. او میگوید: «تجربهی کاربر شامل تمام جنبههای تعامل کاربر با شرکت، خدمات و محصولات است.»
از آنجایی که طراحان UX، علاوه بر تجربهی کاربر با رابط کاربری هم سروکار دارند، اغلب این دو مسئله با هم اشتباه گرفته میشوند. در حالیکه وظیفهی طراحان UI، تعیین نحوهی شکلگیری رابط کاربری است، اما وظیفهی طراحان UX، تعیین نحوهی تعامل کاربر با رایط کاربری است.
نحوهی کار UI و UX در کنار هم:
حالا که میدانیم UI و UX چیست ، بررسی خواهیم کرد که چگونه طراحان این دو بخش مهم در طراحی وب و اپ، در کنار هم کار کرده و با هم تعامل دارند. همانطور که تا الان درک کردهاید، طراحان UX، نحوهی کار رابط کاربری را تعیین میکنند و طراحان UI، تصمیم میگیرند که ظاهر رابط کاربری چگونه باشد و این دو تیم به صورت مداوم با هم تعامل و مشارکت دارند.
بیشتر بخوانید: تفاوت سئو با تبلیغات گوگل چیست؟
در حالی که تیم طراحان UI در حال طراحی و تصمیمگیری دربارهی نحوهی ظاهر شدن دکمهها و شکل بصری محصول روی صفحه هستند، همزمان تیم طراحی UX تعیین میکند که مثلا هر دکمه در برنامه چه کاری را انجام دهد و در کل تعیین میکند که این رابط کاربری چگونه با کاربر ارتباط برقرار کند و با او در تعامل باشد.
مثلا فرض کنید در یک طراحی، تصمیم گرفته میشود که یک دکمهی جدید به برنامه اضافه شود که باعث تغییر سازماندهی و محل قرارگیری بقیهی دکمهها خواهد شد. در این صورت تیم طراحی UX، بهترین روش کار و بهترین مکان را برای این دکمهی جدید و دکمههای قبلی تعیین میکند. همچنین تیم طراحی UI، با طراحی شکل و جلوهی بصری دکمه، باعث زیبا و چشمنواز شدن برنامه خواهد شد. ارتباط و تعامل گسترده و مداوم بین تیمهای طراحی UI و UX، به شما این اطمینان را میدهد که رابط کاربری نهایی، چه از نظر زیبایی و جلوهی بصری و چه از نظر عملکرد و کارآمد بودن، به بهترین شکل ممکن به نظر خواهد رسید.
تفاوت UI و UX چیست؟
به طور خلاصه UI و UX سه تفاوت بزرگ دارند که شامل موارد زیر است:
- در طراحی UX همه چیز دربارهی شناسایی مشکلات کاربر و حل این مشکلات است اما در UI وظیفهی طراح، ایجاد جلوههای بصری زیبا و دلنشین است.
- معمولا در فرایند تولید یک محصول ابتدا UX مطرح است و سپس UI. طراح UX ابتدا نقشهی راه را مشخص میکند، سپس طراح UI با اضافه کردن عناصر بصری و سرگرم کننده، محصول را به محصولی جذاب تبدیل میکند.
- UX میتواند برای تمام محصولات کاربرد داشته باشد اما UI تنها مخصوص محصولات دیجیتال است.
در پایان:
برای ایجاد یک محصول عالی و بینقص هر دو بخش طراحی باید عالی و بینقص کار کنند. امیدواریم این متن شما را از سردرگمی درآورده باشد و الان بدانید که UI و UX دو بخش کاملا متفاوت هستند و طراحی هر یک از آنها نیازمند مهارت و تواناییهای بسیار متفاوتی است، اما برای موفقیت یک رابط کاربری این دو بخش باید به صورت هماهنگ با هم کار کنند. اگر در زمینهی طراحی تازه کار هستید، به شما پیشنهاد میکنیم، در هر دو زمینهی UI و UX خودتان را امتحان کنید و بعد از به دست آوردن تجربهی عملی در هر دو زمینه، یکی را از بین آنها انتخاب کنید.
پیشنهاد ما به شما برای مطالعه : افزایش فالوور اینستاگرام با چند راهکار ساده و رایگان
نویسنده